Говорене (или излагане) пред публика – изберете сами

Хората се делят на два типа по това как оценяват уменията си за говорене пред публика. Първите смятат, че това е нещо страшно и те не го могат, а вторите са убедени, че са родени оратори и всички ги харесват.

Веднага ще кажа, че за първите има шанс да се научат, а за вторите има вариант да се изложат катастрофално.

Тази статия дава примери за излагане и правила за говорене пред публика, които всеки може да следва или не – изберете сами.

Начин за излагане 1: Разчитайте на харизма и пропуснете подготовката. Оставете съзнанието ви свободно да витае в етера на обърканите ви мисли и вярвайте, че публиката е в екстаз от импровизациите ви по случайно явяващи се в главата ви мисли.

Правило за говорене пред публика 1: Дори и най-кратката публична изява изисква подготовка – може да е основни точки на лист или разпечатка на слайдове и други бележки. Ако ползвате бележки, използвайте едър шрифт, за да ги виждате лесно, докато говорите пред публиката.

Начин за излагане 2: Облечете се като клошар. Колкото по-неглиже, толкова по-близък ще ви почувства публиката. Ако имате къси панталони, джапанки и раздърпана тишъртка – облечете ги. За прическа изберете нещо от филм като Лудия Макс.

Правило за говорене пред публика 2: Изберете елегантен стил с уклон към по-официален стил. Не прекалявайте – не носете диригентски фрак, ако говорите пред работници след смяна или участници на морски тийм билдинг. Най-добре се облечете малко по-строго от публиката, изключете късите панталони, сложете риза и затворени обувки. Помнете: хората все още си създават впечатление по външния вид на говорещия.

Начин за излагане 3: Започнете речта или презентацията по един от двата начина: крещейки превъзбудено като човек прекалил с кафето или някой нелегитимен стимулант, или тихо и монотонно, сякаш отегчен свещенослужител чете молитва. В първия случай може би ще има друг невменяем сред публиката, с който да влезете в емоционален резонанс, но във втория резултатът ще е по-скоро хипнотичен с приспивен ефект.

Правило за говорене пред публика 3: Подгответе встъпление според публиката и темата. Може анекдот или история, или въпрос по темата. Говорете ясно и не прекалено бързо. Емоционалните изблици са подходящи за шоу-бизнеса, но внимавайте при професионална реч – наблегнете върху очакванията на публиката. Ако хуморът не ви се удава, използвайте картинки или остроумни цитати.

Начин за излагане 4: Идеалната поза за говорене пред публика е легнал, но поради ред причини, често тя е неприложима, затова бъдете седнал. По възможност скрит зад лаптопа или катедра. Хем няма да ви виждат, хем и звукът ще пообиколи залата преди да достигне до слушателите.

Правило за говорене пред публика 4: Винаги говорете прави, освен ако наистина няма никаква възможност за това. Така гръдният кош се разпъва достатъчно за да даде плътност (и достоверност) на гласа ви, който достига без прегради до хората срещу вас.

Начин за излагане 5: Докато говорите не спирайте да се поклащате, да се почесвате, да си играете с пойнтера или микрофона. Дръжте публиката в очакване какво ще изтървете на земята. Ако случайно говорите прави, красива поза например е с кръстосани крака, като на дете изпило твърде много течности.

Правило за говорене пред публика 5: Винаги съзнавайте каква поза сте заели (не само пред публика). Контролирайте езика на тялото си и го дръжте в унисон със смисъла на думите ви. Така постигате убедителност и силен ефект. Ако случайно сте застанали в някоя странна поза, излезте от нея, без да се обяснявате.

Начин за излагане 6: Завършете речта си с ключовата реплика: „това е, няма повече“. Това събужда заспалите, сигнализира да се приключи с чатовете, имейлите и фейсбука и поражда отчаяние в публиката, която се е надявала на още говорене, но няма да има повече.

Правило за говорене пред публика 6: Подгответе си силен край на речта, презентацията. Може с цитат, кратко обобщение на засегнатото, съвет или друго, което искате да остане в спомена на публиката от вашите думи. Бъдете позитивни и дайте контактите си, за да ви потърсят за въпроси.

Говорене или излагане пред публика – изберете сами.

Кристиан Георгиев

2020 г.

Заповядайте на обученията на Arthur Adams® Bulgaria Business Training на следния линк: https://arthuradams.bg/ и прочетете още статии, ако се запишете за бюлетина на същия линк.

 

Можете да използвате тази статия или части от нея с молба да цитирате автора и източника.

0
  Подобни публикации