10 начина да разкараш гаджето си (пардон, аудиторията си)

Миналата седмица бях на презентация. Новопроникваща обучителна фирма на пазара беше поканила 100-тина мениджъри от различни фирми за да ни убеди колко отлично ще ни обучат във всички възможни дисциплини.

За нещастие, водещите по абсурден начин извършваха всичко възможно за да покажат на публиката различни способи да се провалиш като презентатор. То не беше загърбване на аудиторията, засенчване на екрана, липса на силни пунктове в изложението, претупване на възможността за полезна дискусия с любознателна аудитория и така нататък.

Тази статия изброява възможните „методи” за провал, от които застраховани няма, дори и вероятно не тъй слабите презентатори от гореспоменатата фирма.

Метод за провал #1: Обезателно четете текста си!

Ако нямате пълния текст, четете от бележките си, като се запъвате и търсите точното място. Можете да прочетете и нещо друго, а после да се извините, че не е точно това, което сте търсили, но няма значение. Правете дълги паузи, за да си спомните докъде сте стигнали. Ако паметта ви изневери, можете да прочете какво пише на екрана, за да си спомните. Вашата задача е да им прочетете какво пише на прожектираните слайдове, дума по дума. Това е важно, защото аудиторията естествено не може сама да ги прочете (поради дълбокия си сън към момента).

Не води до провал:

Разучете материалите си до степен, при която можете да изнесете презентацията си без да ползвате бележки. Най-вдъхновяващите презентации са плод на часове подготовка и репетиции

Метод за провал #2: Водете презентацията седнали!

За целта е необходимо да се настаните удобно зад бюрото. После се скрийте зад отворения си лаптоп. Започнете презентацията си без да ставате, с думите: „Ами, ако сте се събрали, може да започваме”. Говорете тихо и монотонно, комбинирайте с метод #3 – зарейте поглед към далечна точка, може би в отвъдното. Опитайте да говорите, докато подпирате с ръка брадичката си – така дикцията ви ще звучи мистериозно приглушено.

Не води до провал:

Никога не сядайте! Движете се, жестикулирайте, без да прекалявате. Научете се да говорите с „жив” глас и раздвижена стойка. Не позволявайте смущението да ви принуди да застанете в стойка мирно със скръстени ръце. Това прави презентацията отегчителна и досадна.

Метод за провал #3: Отбягвайте всякакъв очен контакт!

Гледайте тавана, стените, компютъра и всичко друго освен хората пред себе си. Ако случайно срещнете нечий поглед, отвърнете очи и се съсредоточете в имагинерна точка над главите на аудиторията, в екрана на компютъра или в краен случай в маникюра си, но никога не се поддавайте на изкушението да използвате очния контакт за създаване на доверие, достоверност и връзка с аудиторията. Друга интересна възможност е да си набележите само един човек сред публиката, когото да удостоите с погледа си през цялото време, игнорирайки всички останали.

Не води до провал:

Поддържайте очен контакт с аудиторията поне през 90% от времето. Може да поглеждате бележките си, но за не повече от няколко секунди. Вашата презентация е предназначена за хората пред вас, затова говорете на тях, а не на екрана или тавана на залата.

Метод за провал #4: Използвайте „удобно” облекло!

Използвайте моден стил „неглиже”. Обуйте любимите си (смачкани) обувки или чехли, облечете размъкната (но „удобна”) риза/рокля. Нека облеклото ви излъчва спортно-лежерното послание характерно за безработни мургави младежи седнали в горещ следобед пред единственото кафене в селото. Ако случайно сред аудиторията ви се намира човек с делови костюм, не пропускайте да кажете, че „днес сме в обучение и нямаме нужда от костюми и вратовръзки” – така ще дадете ясен сигнал от какво всъщност имаме нужда.

Не води до провал:

Изберете си елегантни дрехи с помощта на човек разбиращ от дизайн и цветове (само да не е „моден” дизайнер). Намерете подходящия стил, който включва деловитост и дискретност. Избягвайте както спортните, така и прекалено ярките дрехи, многобройните бижута и тежкия грим. Верният принцип е да бъдете подходящо облечени за случая, но по-елегантно от всеки един присъстващ.

Метод за провал #5: Играйте си с премети, правете „паразитни” движения!

Създайте си необичайни навици за пред аудиторията. Например, ходете непрестанно напред назад, пукайте ставите на пръстите си, жонглирайте с химикалката си, дрънкайте монетите в джоба си, играйте си с колието си или с косата си – всичко, което може да отвлече вниманието на аудиторията. Особено интересно би било с разсеян жест да поправяте разместен чорапогащник или друг по-малко видим елемент от облеклото си. Това неимоверно подобрява мнението, което аудиторията ще си състави за вас.

Не води до провал:

Елиминирайте дребните, досадни движения, жестове и мимики. Нервната игра с ръцете, дрънкането с монети или поклащането напред-назад – всичко това издава нервност и несигурност, а аудиторията винаги усеща, когато презентаторът е неуверен и това намалява въздействието на думите ви. Решението е просто. Не правете така! Репетирайте или заснемайте на видео вашата презентация, за да уловите и пресечете вредните си навици.

Следва продължение!

0