10 начина да разкараш гаджето си (пардон, аудиторията си) – продължение

Метод за провал #6: Обърнете гръб на аудиторията!

Използвайте всяка възможност да обръщате гръб на аудиторията. Говорете на екрана, на флипчарта, накъдето и да било, само не и към публиката. Нека за нея остане да изучава извивките на гърба ви или да гледат където щат… Също така игнорирайте лъча на прожектора и го пресичайте, когато ви падне, естествено най-добре е, когато публиката се мъчи да прочете какво пише на екрана. Мислете си, че ако застанете пред екрана, присъстващите ще се убедят колко вашата личност е над всичко…

Как да избегнем провал:

Винаги бъдете с лице към аудиторията. Не забравяйте, че голяма част от информацията достига публиката през поведението ви и вашите невербални сигнали са не по-маловажни от думите ви. Загърбването на хората мигновено ги изолира от изложението ви. Нека погледът ви преминава периодично през всички участници, без да се втренчвате. Предварително проверете дали всички виждат екрана, определете си периметър, в който можете да се движите, без да пречите на никой от аудиторията. Ако случайно се налага да пресечете лъча на прожектора, направете го едва след като всички са прочели написаното на екрана.

Метод за провал #7: Не репетирайте, карайте на вдъхновение!

Надценявайте се! Достатъчно е, че познавате материала. Разчитайте на импровизации. Особено, ако темата ви е позната. Смятайте, че сте по-умни от аудиторията, а ако все пак ви засекат с някой труден въпрос, винаги можете да им се скарате…

Как да избегнем провал:

Вземете пример от Джон Чембърс, Изпълнителен Директор на Сиско. Той прекарвал часове в репетиране на всеки компонент от своите презентации, като се започне от материалите, преминаването от слайд на слайд и дори кога и къде ще се движи сред аудиторията. Тази подготовка може да изглежда прекалена, но има гарантиран ефект. Помислете си кои въпроси може да ви бъдат зададени и подгответе отговори. Ако не знаете какво да кажете, не се депресирайте, а излезте с шега от положението. Естествено после потърсете отговора, за да сте подготвени следващия път.

Метод за провал #8: Говорете много и дълго!

Не спирайте да говорите! Трябва да предадете цялата информация, която имате по темата. Не се притеснявайте, ако времето не ви стига, просто започнете да говорите по-бързо – аудиторията всичко ще чуе и ще запомни. Важно е да си кажете всичко, което сте планирали. Дори ако се сетите още нещо, веднага го добавете – няма значение дали е по темата или не. Забравете за основни пунктове, не правете паузи. Бъдете сигурни, че огромното количество информация ще доведе до огромни промени в главите на присъстващите и те ще си тръгнат почти покръстени във вашите идеи.

Как да избегнем провал:

Прегледайте и редактирайте всичко, което искате да кажете. Губите ли 5 минути в казване на нещо, което иначе ви отнема 30 секунди? Какво можете да съкратите? Смело премахнете всичко, което не е наистина важно за тезата ви. Бъдете изчерпателни, но кратки. Посланието трябва да е кратко, ясно и вдъхновено. Покажете, че темата ви вълнува и вие сте се постарали да съберете интересни примери и доказателства. Изследвания показват, че вниманието на слушателите се губи приблизително след 18 минути. Следете часовника си и ако надвишите времето, просто спрете да говорите – и без това никой не ви слуша!

Метод за провал #9: Напишете колкото можете повече текст в слайдовете си!

Вкарайте целия текст, който искате да кажете в слайдовете си. (и без това нали ще ги прочетете от екрана – метод #1). Третирайте екрана като страница от роман, пишете разказно и описателно и много подробно. Добре е да използвате или един и същи малък(!) шрифт, или обратно – използвайте всевъзможни размери, подчертавания, удебелявания, курсиви и всички други способности на текстообработващата ви програма. Ако имате таблица, направете я подробна с всички редове и колони, за да може аудиторията да търси дълго как се е стигнало до цифрата на последния ред.

Как да избегнем провал:

Използвайте слайдовете за допълване на изложението си, а не обратното. Не пишете твърде много текст на слайда. Правилото гласи: използвай не повече от шест думи на ред и шест реда на страница. Изберете лесно четим шрифт, избягвайте шарени и претрупани темплейти. При слайдове с повече текст – не ги четете на глас дума по дума! По-добре ги раздайте на аудиторията за последваща референция. Доверете се на аудиторията, всеки може да прочете информацията сам за себе си. Вместо да разчитате на текста върху слайда, разкажете интересна история, анекдот или пример. Така ще направите съдържанието по-цветисто и забавно. Таблиците съдържат само изводи – нямате време да минете през всички детайли, тях можете да ги раздадете като хендаути.

Метод за провал #10: Не се опитвайте да ентусиазирате аудиторията!

Не се притеснявайте, ако аудиторията остава апатична. Това не е ваша работа. Ако съдържанието не ги вълнува, да си ходят. Вие сте тук, за да им говорите, а не да се правите на шут пред тях. Не стига, че сте седнали да им говорите, ами сега да си мислите дали им е интересно, това изобщо не трябва да ви интересува. Явно тук са се събрали много тъпи хора, които освен това гледат намръщено. Затова и вие им отвърнете с най-злобното си изражение и им кажете с равен глас нещата, които сте намислили по темата и най-вече не допускайте да ви задават въпроси, че кой знае как ще решат да ви „забият”.

Как да избегнем провал:

Не мислете, че сериозното изражение е заплаха. Хората не ви познават! Не очаквайте да изпаднат в умиление като ви видят. Вашата задача е да грабнете вниманието на слушателите от самото начало. Кажете на вашите слушатели, какво за вас е важно по тази тема и защо те би трябвало да са развълнувани от съдържанието. Поддържайте „мажорен” тон. Предлагайте впечатляващи доказателства и примери. Дайте причини на аудиторията да се заинтересува. Усмихвайте се в подходящ момент. Оставете за последно една заключителна важна идея – нещо, което те не знаят и ще ги накара да зяпнат колективно от удивление. Затова се поинтересувайте от различните форми на откриване на срещи и задържане на вниманието на публиката, посетете обучение. Най-важното е да се преборите със сценичната треска и смущението си.

Повече за изнасяне на наистина впечатляваща и убедителна презентация можете да научите от обучението: „Умения за въздействаща презентация”

0

You must be logged in to post a comment.