Кои са сигурни професии по време на кризата в България?

Америка е на колене. Дженерал Моторс падна, кой е следващият икономически гигант на път към фалит? Западна Европа тръпне в ужас пред мащабите на разрастващата се безработица. Припомнят се разкази за Голямата Депресия от 1930, когато банкрутирали бизнесмени се хвърляли от небостъргачите си.

Толкова ли е страшно бъдещето? Кои са сигурни професии по време на кризата? В несигурната трудова обстановка, трябва да знаем кои професии имат най-голям шанс за оцеляване в кризата. Нека използваме маркетингови умения и да дадем съвет на мислещия човек в малка България как да избегне крайните последствия от кризата.

Строителство и недвижими имоти
Последните издихания на един повален колос. При хиляди празни жилища наемите едва ли имат шанс, а пишман инвеститорите от преди година са пред масова паника да разпродават за да могат да си обслужват заемите по същите тези „инвестиции”. По-страшни са обаче опасностите пред курортните райони, където единственият поминък беше продажбата на парцели. Какво ще правят доскорошните селяни и настоящи „инвеститори”, не е ясно. Малко светлина в тунела са започнатите инфраструктурни проекти в пътища и други (ако се осъществят).

Сигурност на професията = 1/10

Хотелиерство и ресторантьорство
Кой ти мисли сега за почивка? Тълпите от чужденци ще се мъчат да подредят собствените си финанси, преди да посетят златните ни пясъци и ски курортите ни. А заради нивото на цените българите от доста време предпочитат да почиват в южните ни съседки. Казват, че се търсят добри готвачи, но колко ресторанти отчитат спад през последните месеци?

Сигурност на професията = 2/10

Медии
Да ви е направило впечатление напоследък, че времето за реклами по телевизиите е почти изцяло заето от анонси за предстоящи предавания, за които няма как медията да плати сама на себе си. А медиите живеят от постъпленията от реклами. Докато рекламодателите свиват рекламните си бюджети, медиите ще трябва да понесат своя дял мизерия. Може би журналистите ще намерят от какво друго да се препитават?

Сигурност на професията = 2/10

Здравеопазване
Парите в този сектор никога не достигат. И все пак това е държавна работа, значи заплата ще има. Населението застарява, а с възрастта болестите зачестяват, но пък и българинът е скътал пари за „черни дни”. Дори е възможно да има увеличение на сегмента на частните здравни центрове.

Сигурност на професията = 10/10

Икономисти и счетоводители
Колкото повече банките се освобождават от кадри, толкова повече нараства конкуренцията между свободните икономисти и счетоводители на пазара. Счетоводните фирми освобождават хора поради намалелия обем работа (и брой обслужвани клиенти!). Ако не се преквалифицират бързо, например като учители по математика, ще им бъде трудно.

Сигурност на професията = 4/10

Инженери и технически кадри
Фифти-фифти. За добрите ще има работа в онези предприятия, които са жизнеспособни, за другите – не.

Сигурност на професията = 5/10

Машиностроител
Лоша работа. Може би производството на машини и съоръжения за някои сфери на хранителната промишленост ще се запази, но погледнете спадът в автомобилостроенето или тежката химия.

Сигурност на професията = 3/10

Финансови услуги
Продължава да е в лошо положение. Свръхмногоброен персонал в многобройни клонове на знайни и незнайни банки ще бъде нащрек през следващите месеци. В странство „национализираните” банки ще трябва да започнат да кредитират, защото всяко забавяне увеличава опасността от редуциране на персонала им. Що се отнася до застрахователните дружества, ударът може да е още по-голям, защото кой собственик на недоизплатено жилище с неясен статут на собственост ще го застрахова. Да не говорим за и без това непопулярните в България застраховки „живот”.

Сигурност на професията = 2/10

Юристи
Увеличението на техния брой ще продължи. В трудни времена им се отваря допълнително работа по оформянето на банкрути, сливания, отнемания и т.н. Дори и отделният гражданин вече е принуден да ползва услугите им в свят на изобилие от закони, наредби и правилници, сред които без „навигация” от адвокат може да изгубиш доста пари.

Сигурност на професията = 10/10

Учителска професия
Мнозинството учители са на държавна заплата, която ще е най-сигурата заплата за следващите няколко години. Сега е моментът да се преквалифицирате, особено в нашата страна, където има голям глад за качествени даскали и да си гарантирате поне жизнения минимум. А ако имате някаква друга професия, посетете „Обучение з аОбучители” и се докажете в тази нова професия.

Сигурност на професията = 10/10

Продавач-консултант
Търговията винаги е била място за смелите, но кризата удря навсякъде. Намалелите потребителски възможности, изчезналите „лесни” кредити и необходимостта на търговските вериги да намалят разходите си ще застрашат сигурността на тази професия. Може би някои магазини ще реализират печалба с най-ниски крайни цени и напълно орязани разходи, но пък кой би работил в подобен магазин?

Сигурност на професията = 4/10

Енергетика
Няма спор, че енергетиката и минното дело имат проблеми. Добивът на петрол, също. Нуждата от енергия за индустрията ще намалее още, а това може да е свързано с освобождаване на персонал. Не се знае и дали ще има европейски пари за този бранш свързан с големи и бавно-възвръщащи се инвестиции.

Сигурност на професията = 3/10

Информационни технологии и компютри
Облаци на хоризонта независимо от високата норма на печалба в сектора. Дори Гугъл съобщава за намален темп на назначаване на нови служители, орязване на привилегии и по-ниски заплати за новите назначения. Като се има предвид голямата зависимост на ИТ от финансовия сектор, рискът от съкращения нараства.

Сигурност на професията = 4/10

Предприемачи и собственици на малък бизнес
Голям риск. С потребността на държавата да събира нужните й средства, ще се засилва и желанието й да притиска малкия и средния бизнес, от който по-лесно се събират вземания. Това няма да стимулира предприемческтвото и е възможно броят на действащите малки фирми да намалее и съответно да нарасне броя на освободените от тях служители (а може би и собственици).

Сигурност на професията = 3/10

Търговски представители, директен маркетинг и продажби
Доста добри перспективи. Рано или късно дори и най-самоуверените фирми ще осъзнаят, че борбата за задържането на клиенти става от ключова важност за самото оцеляване на компанията. Тогава търговските представители се превръщат в най-ценните служители. Разбира се, работата си ще запазят само онези търговци, които действително реализират продажби. За останалите (например, изкушени от служебния автомобил и гъвкавото работно време) шансът да останат на работа е нулев.

Сигурност на професията = 8/10

Използвани са материали от Макинзи тримесечни отчети, публикации във Файненшъл Таймс и собствени проучвания на Arthur Adams ® Bulgaria.
–––––––––––––––––––––––-
Горният списък може да бъде продължен, но факт е, че настъпва „време разделно”. А то винаги разделя хората на две групи:
А. Oцеляващи, които развиват своите умения, търсят пътища и решения и късметът е на тяхна страна и
Б. Губещи, които ще губят все повече увереност, ще останат с ниска квалификация и ще бъдат нещастни.

Но всъщност, не е ли било винаги така?

За онези, които не смятат, че имат сигурни професии остава реалната възможност за преквалификация. И само от личния избор зависи доколко човек ще намери нова сфера за професионална и лична реализация.

Но дори и за „сигурните” професии сега е важно да се прецени доколко сте добри професионалисти и ако трябва да допълните квалификацията си с нужните „твърди” или „меки” умения.

Едва ли ще има по-подходящ момент от сегашния, затова не пропускайте възможността.

0

You must be logged in to post a comment.