Мениджмънт за „печурки”

Как се отглеждат печурки? Ами лесно – слагаш ги в много тор и ги държиш на тъмно. Този селскостопански метод, обаче има много общо с един вид негативен мениджмънт, наречен мениджмънт за „печурки”. За първи път го усетих на гърба си преди няколко години. По онова време имах един шеф, германец, чийто любим подход беше унижението, примесено с ехидни подмятания и укриване на всяка информация, която може да ти помогне да си свършиш работата.

Мениджърът на „печурки” те кара да свършиш цялата работа, която той не харесва. По принцип той те игнорира, не комуникира и крие всяка информация относно плановете на организацията. Мениджърът на „печурки”

най-много се вълнува от собствената си кариера!

и имидж, а с подчинените си най обича да се „изгъбарка”. Ако се почувства застрашен от някой свой служител, полага всички усилия да се предпази, обикновено като стопира развитието на по-интелигентните си и амбициозни подчинени.

Типичният мениджър на „печурки” веднага се заобикаля с фаворити, на чийто ласкателства се отплаща със сладки задачи (например – да представят фирмата на някой коктейл в 5-звезден хотел). Стреми се винаги да си назначи секретарка, избрана заради външност, цвят на косата и „дружелюбност”, но в никакъв случай да не е умна – достатъчно е да се държи като питбул със служителите. Моят германски шеф, например, си беше избрал една красавица, която май беше и няма, защото за цяла година не я чух да говори. Но от друга страна може би това да е било включено в длъжностната й характеристика, защото задълженията й бяха главно да бъде на повикване при шефа, за да й диктува писма?

Защо и кой попада в капана на мениджмънт на „печурки”?!

Съществува списък с предпоставки – не е нужно всички да са изпълнени – за да се класифицира мениджъра на „печурки”:
• Да не ти пука за подчинените – те са там, за да си вършат работата, а не да се пречкат много
• Некомпетентен си, но за сметка на това – много амбициозен
• Колкото и да се перчиш, всъщност си страхливец и подлец
• Нужно е да си хитрец, но на дребно; помага и да си отмъстителен
• Трябва да укриваш всяка информация от хората си – колкото по-малко знаят, толкова повече ще си траят
• Пред началниците се държиш като „печурка”: благодариш им, че са те заляли с тор, а после си го изкарваш на своите подчинени
• Използваш сарказъм в комуникацията си вместо асертивност
Както повечето останали отрицателни видове, мениджмънт на „печурки” се самоподхранва в организации, където главният мениджър е тип „печурка”. Разпространява се като зараза и сред останалите мениджъри и бързо се превръща в задушаваща среда, в която кариеризмът и шушукането са догма.

Какво можем да направим ако сме подложени на мениджмънт на „печурки”?!

Сигурно за някои хора мениджмънт на „печурки” е добър вариант. Такива хора свършват работата, без да се замислят дали е приятна или не, и могат да си тръгнат с чиста съвест в края на работния ден. Комбинацията между не съвсем краен мениджър на „печурки” и неамбициозна „печурка” – служител може да е дълга, безметежна и спокойна. Все пак не всеки иска да прави кариера – достатъчно е да си получава заплатата и да си тръгва навреме от работа.

За типът служител, който е амбициозен, мениджмънт на „печурки” е силно дразнещ, защото спира кариерата ти, докато мениджърът на „печурки” се хвали с твоите(!) постижения. Ако не желаете да се чувствате като изтривалка, бъдете асертивни, запазете спокойствие и поговорете с „гъбаркото”. Обяснете му какво искате да постигнете и се постаряйте да го успокоите, че не искате поста му. Дайте му да разбере как той може да спечели от вашата работа, а вие да придобиете опит и чудесно допълнение в автобиографията си.

Не се примирявайте !

Не залагайте на трохите, които ви подхвърля вашият „печурко” – мениджър. Утре ще смени любимците си и може да се окажете сред тези, на които в момента се присмивате. Освен това, ако се държиш като „печурка”, рано или късно започваш и да се чувстваш като такава. Нали не искате да се чувствате стресирани и лишени от възможности за растеж? И да сте чували някоя „печурка” да е постигнала нещо повече от това да бъде изядена?

И запомнете, вие винаги притежавате повече сила, отколкото ви се струва!

Можете да прочете за други типове мениджмънт и как да се справяте с тях на следния адрес: http://arthuradams.bg/?page_id=4471

Както и:

Мениджър тип „Чайка”

0

You must be logged in to post a comment.