„(За)дръжте таланта!“

woman_comp_sea_pexels-photo-319917Хората с потенциал или така наречените „таланти“ са най-ценният човешки капитал за всяка компания. Един типичен проблем е, че тъкмо ги идентифицирате и те вземат и напуснат! Особено боли, когато са инвестирани много време, обучения и средства.

Да си кажем направо – без таланти никоя компания не може да остане дълго на пазара. От друга страна талантите си знаят цената и ...

Прочети цялата →
0

5 начина да накараш шефа ти да те намрази (или обича)

 
gorilla-monkey-puppy-ape

 

Всеки човек има шеф. Служителите имат мениджър. Мъжът има жената, а папата – знаем кой. Обикновено човек не се старае да предизвика омразата на шефа си, но това често се получава от само себе си.

 

 

 

 

 

Поводи много. Например как да не се ядосваш на така наречения шеф, когато ти дава неадекватни задачи? Как да не го игнорираш, когато тъкмо ...

Прочети цялата →
0

ROI на усмивката или как клиентското обслужване носи повече от пари?

girl-behind-banknotes-41526

Питат ме често какво е ROI – return on investment, или възвръщането на инвестиция (от обученията). Наскоро видях жив пример за това. Нека ви разкажа.

Миналата седмица пътувах за среща с клиент в Благоевград, който е знае смисъла на ROI и е решил да направи инвестиция в обучения на своите служители. Спрях да заредя на бензиностанция още веднага след София – обичам да пътувам с ...

Прочети цялата →
0

История за банички, делегиране и мотивация

Познавате традиционната българска мазна баничка, която е изхранвала и продължава да изхранва изгладнелия рано сутрин, закъсняващ за работа българин/българка. През последните две три години тази традиция все повече намира израз в естествен капиталистически интерес към отваряне на баничарници на всякакви места, край които тече човекопотокът и го съблазняват с аромат на вкуснотия. Особено атрактивни са местата наричани носталгично „на кюше”, което в софийски превод ще рече – на всяка спирка на метрото.
Та моята история започва на люлинската спирка на ...

Прочети цялата →
0

Полезни съвети при даване на обратна връзка – 2 част

Feedback

– Въпроси с отворен край
Задавайте въпроси с отворен край за да подканите събеседника си да сподели повече детайли и да е по-обстоен.
Използвайте думи като:

– Какво?
– Как?
– Кой?
– Кажи ми?

Избягвайте затворените въпроси, когато се опитвате да извлечете повече информация от някого.

Избягвайте думи като:

– Направи ли го?
– Правил ли ...

Прочети цялата →
0

Да живее мързеливият служител!

Преди няколко години се появи една статия, която – за разлика от всички останали твърдеше, че всяка организация трябва да има поне един мързелив служител…повече. Не, не си мислете, че се препоръчва наемането на хора, които не искат да работят. Идеята е да има служители, които няма да се трудят повече от нужното за постигане на желания резултат. Тези хора предпочитат да помислят и планират, преди да действат, отколкото само да действат.

Това са хората, които искат да знаят защо са ...

Прочети цялата →
0

Случаят с непокорния служител

Кой мениджър не се е сблъсквал със следния казус? Той е млад служител, добре подготвен и много талантлив. Но от известно време не изпълнява указанията на прекия си ръководител. Как ще постъпите?

На пръв поглед нашият човек е перфектният избор: млад, талантлив, с добра подготовка. Идеалният служител – бъдещ мениджър и наследник на шефското място. И изведнъж добрият, примерният престава да изпълнява преките указания на ръководителя си. Защо?
Всичко на този свят започва с анализа. Да разгледаме компонентите на този казус ...

Прочети цялата →
0

Правилото на трите П: Похвали Преди да Порицаеш

praise_before_reprimandНе може да не сте имали някой от тези шефове, които ви забелязват само, когато сте закъснели за работа или не сте предали навреме проекта си. Те никога не забелязват, че сте останали снощи до късно, за да допишете офертата или сте предотвратили криза с калпав доставчик.

Забелязали ли сте колко по-лесно такива мениджъри критикуват, вместо да похвалят? Сякаш от сърцето им трябва ...

Прочети цялата →
0

Как да се справим с “неразумния” преговарящ?

negotiation_idiot„Да, но всичките стратегии, които ни описахте, сработват с хора, готови да слушат гласа на разума”, ме апострофира наскоро участник в един от моите семинари, “а някои от моите клиенти просто не искат да са разумни. Те често имат безсмислени искания, нямат никакви дългосрочни виждания и дори понякога искат неща, които не са в техен интерес. Как да се справя с тях?”

Как ...

Прочети цялата →
0

Конфликтът – „стимулант” или „отрова” за растежа?

Замисляли ли сте се каква би била една организация без конфликти? Смятате ли, че това ще е трудов рай с усмихнати и щастливи служители водени от още по-щастлив и усмихнат мениджър?

Дълбоко грешите! Това ще е работно място, където ентусиазмът отсъства, а иновацията и креативността просто ги няма. Защото конфликтът не е задължително да е деструктивен. Конфликтът е източник на енергия, която може ...

Прочети цялата →
0
Page 1 of 3 123