ROI на усмивката или как клиентското обслужване носи повече от пари?

girl-behind-banknotes-41526

Питат ме често какво е ROI – return on investment, или възвръщането на инвестиция (от обученията). Наскоро видях жив пример за това. Нека ви разкажа.

Миналата седмица пътувах за среща с клиент в Благоевград, който е знае смисъла на ROI и е решил да направи инвестиция в обучения на своите служители. Спрях да заредя на бензиностанция още веднага след София – обичам да пътувам с ...

Прочети цялата →
0

История за банички, делегиране и мотивация

Познавате традиционната българска мазна баничка, която е изхранвала и продължава да изхранва изгладнелия рано сутрин, закъсняващ за работа българин/българка. През последните две три години тази традиция все повече намира израз в естествен капиталистически интерес към отваряне на баничарници на всякакви места, край които тече човекопотокът и го съблазняват с аромат на вкуснотия. Особено атрактивни са местата наричани носталгично „на кюше”, което в софийски превод ще рече – на всяка спирка на метрото.
Та моята история започва на люлинската спирка на ...

Прочети цялата →
0

Форд – Тойота, на полувремето 1:3!

Форд най-сетне забеляза, че Тойота от доста време прави едно и също: създава глобална марка

Преди 20 години, професор Теодор Левит от Харвард възхваляваше японските производители за успеха им в “единственото нещо, което всеки потребител търси: съвременни продукти на световно ниво на приемлива цена”. Така и не се разбра дали от маркетингово незнание или просто от прекалено самочувствие, но и Тойота, и Нисан, и Хонда продаваха стандартизирани автомобили под една обща марка на потребители по целия свят.

Поели по съвсем друг път, ...

Прочети цялата →
0

Мотивация на младите служители – мисията (не)възможна

Спомняте ли си филмите на Том Круз? Сигурно сте обърнали внимание как първият филм започва с относително бавно темпо, а последният филм е така забързан, че отдавна си забравил каква е била целта на повествованието и единствено можеш да примигваш пред все по-гръмотрясните и шумостряскащи ефекти.

 

Горе-долу подобно развитие наблюдаваме през последните 3-4 години и в България с мотивацията на младите служители. Ако през 2004 имахме очаквания и намерения, сега не успяваме да насмогнем да измисляме нови и нови мотивационни похвати, ...

Прочети цялата →
0

За търговския маркетинг или кое е първо – яйцето или кокошката?

Между маркетинга и продажбите винаги е имало съперничество. Хората от маркетинга се изживяват като бляскавите умове в организацията и гледат на продавачите като на мързеливци, които така и не успяват да наложат прекрасния бранд. От своя страна хората в продажбите се имат за черноработници, които се мъчат да продадат скъп и ненужен продукт, който някой безумец от маркетинга е измислил.

Всъщност ...

Прочети цялата →
0

Десетте най-тъпи въпроса на търговски представители по време на криза

В условията на икономическа криза уменията на хората занимаващи се с продажби стават ключови за успеха на компанията. През последните години вятърът на икономическия подем довя в продаваческата професия хора, които са очевидно недоразумение. Те са не просто смешни, те са опасни, защото провалят продажбите и дори може да отблъснат част от клиентите. По-долу вижте някои типични въпроси предизвикващи трайна загуба на ...

Прочети цялата →
0

Непостижимите цели или какво по дяволите правим в този екип

Поредица „Висшият пилотаж в управлението на екипа” – част трета от специален подарък за нашите редовни абонати -„Бяла книга за Управлението на екип“.
В следващите броеве на бюлетина ще намерите откъси и линкове към отделните части на изданието, a материалите ще бъдат публикувани в нашата страница.

Когато членовете на екипа използват репликата „Шефът ни поставя толкова нереалистични задачи (цели)”, това може да ...

Прочети цялата →
0